Leesvoer voor grote en kleine kinderen

9 februari 2018

Eindelijk vakantie.

Onder het motto, het moet hier niet altijd over baby- en kinderfotografie gaan, zijn we binnen onze eigen gemeente op zoek gegaan naar zaken, winkels, die raakvlakken hebben met de leefwereld van baby’s en kinderen. Vandaag stellen we onze eerste ontmoeting voor.
Bijna boven op de top van de hoogste berg in Deerlijk staat een groot, onlangs  vernieuwd boekenhuis. Kinderboekhandel Etiket zo noemt het huis. Hierin wonen 2 boekenmadammen, Katelijne en Gudrun, samen met duizenden kinderboeken en een hond. Zij weten echt alles over kinder- en jeugdboeken, hoeveel letters en cijfers er in staan, hoeveel prentjes, het juiste aantal bladzijden, hoe het verhaal eindigt, of je het graag zal lezen, enz… Samen met hen hebben we een aantal leuke boeken geselecteerd om te lezen tijdens de komende vakantiedagen.
We zetten per leeftijdscategorie één boek in de schijnwerper.

Van wie is die auto

In het nieuwste deel van de alom geprezen peuterserie van Joukje Akveld, geïllustreerd door de beste illustratoren van ons land, mogen de kleine lezers raden wie bij welk voertuig hoort. Herken alle auto’s en bestuurders. Van een raceauto tot een ambulance – ze scheuren allemaal voorbij. De tractor ontbreekt uiteraard niet, en die kan natuurlijk alleen maar van Boer Boris zijn. Daarnaast zijn er nog een heleboel doe- voel en raadboekjes voor de allerkleinsten. Eén van de vele favorieten van Gudrun.

De zeepridder ziet een spook

Op de jaarlijkse bingo van koning Felix de Eerste de Beste wint de zeepridder de hoofdprijs.Een paar sokken? Een fles wijn? Een zak snoep?Nee. Een land. Het heet Sponje. De zeepridder is in de wolken. Hij wordt koning van de Sponsen,wat een droom! Vol goede moed trekt hij met zijn schildknaap Fons naar het Slot van Sponje. Er is maar één klein probleempje. Voor beginnende lezertjes. De vele tekeningen en het feit dat elke nieuwe zin op een nieuwe regel begint, zorgt voor een prettige leeservaring. Een aanrader volgens Katelijne.

Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown

Op een doodgewone dag in het saaie leven van buschauffeur Bert Brown gebeurt er plotseling iets wonderlijks. Een kleine engel duikt op in zijn borstzak. Meteen voelt Bert zich gelukkiger en de passagiers zien zijn chagrijn verdwijnen als sneeuw voor de zon. Samen met zijn vrouw Betty zorgt hij voor het wezentje alsof het hun eigen zoon is.
Op de school waar Betty werkt, zijn de kinderen meteen dol op hem. Maar dat geldt niet voor het waarnemend hoofd en de inspecteur. En dan is er nog de jongen in het zwart met een bijzonder duister plan… De meer geoefende lezers zullen hier uren zoet mee zijn!

Binnenste binnen, röntgenfoto’s van dieren

Binnenste binnen is een uniek boek met prachtige röntgenfoto’s van allerlei dieren. Met tekst van tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten en röntgenkunst van Arie van ’t Riet.
Een prachtig fotoboek met duizelingwekkend veel weetjes!
Door een röntgenapparaat bekeken ziet het dierenrijk er ineens heel anders uit: de imposante kerkuil blijkt zonder zijn donzen jack maar een iel wezentje, de dikke bij heeft ineens een wespentaille, en als je het wollige vachtje en de pluizige staart van de eekhoorn weghaalt, houd je gewoon een monster over.
In Binnenste binnen beschrijft Jan Paul Schutten de meest uiteenlopende dieren aan de hand van de kleurrijke röntgenfoto’s van Arie van ’t Riet. Een prachtig fotoboek met duizelingwekkend veel weetjes! Voor weetgierige meisjes en jongens hebben ze, over alle mogelijke onderwerpen, nog veel meer…

Wintervuur

Carl Norac en Gerda Dendooven geven de winter een stem en een gezicht, ze laten hem klinken en stralen als nooit tevoren. Bibber van de kou en smelt van verlangen bij dit sprankelende boek over het koudste seizoen. Lees het nog snel tijdens de krokusvakantie, want daarna wordt het onherroepelijk lente…

Prentenboeken

Zonder enige twijfel mijn favorieten. Top illustratoren maken wonderlijke prenten die worden aangevuld met verhalen van de beste schrijvers, waar zowel groot als klein bij wegdromen. Deze boeken gaan levenslang mee. De ideale voorleesboeken voor peuters en kleuters. Later kunnen ze zelf op ontdekking gaan in het boek eerst via de platen later via de tekst. Ik ben een enorme fan van de boeken en illustraties van Carll Cneut. In 2015 bezochten we een tentoonstelling in Gent van deze wereldberoemde prentenmaker.


Blijf op de hoogte.

Benieuwd naar meer boeken en nieuws van boekhandel Etiket volg hun facebookpagina alle nieuwtjes staan ook (net als in de klas) op het grote bord in hun boekenwinkel. Op regelmatige tijdstippen zwaaien zij de deur van hun boekenhuis wijd open en kan je zomaar op bezoek gaan. Er komen dan echte schrijvers en tekenaars vertellen hoe ze boeken maken. We wensen iedereen een deugddoende vakantie vol boekenplezier….


Dit bericht is geplaatst op vrijdag 9 februari 2018 om 14:00 in de categorie Familie/Gezin, Kinderen, Varia. Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.


Schrijf een reactie