Op bezoek bij een prentenboekenmaker

9 januari 2015

In My Head – inkijk in het hoofd van een illustrator.

We zijn hier gek op kinderboeken met veel prentjes. Prentenboeken voor groot en klein stonden reeds garant voor uren lees- en voorleesplezier. De tentoonstelling van Carll Cneut – In my Head – trok onmiddellijk onze aandacht. Nog tot 10 mei 2015 resideert Carll Cneut letterlijk in de Sint-Pietersadbij in Gent. Cneut is een naam als een klok in de internationale boekenwereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We bezochten de tentoonstelling op zondagmorgen in alle rust. De tentoonstelling is opgebouwd uit 4 delen.
In de eerste kamer ontdekken we aan de hand van honderden polaroids de tijdsbesteding, inspiratiebronnen, kleine en grote avonturen in het leven van de illustrator. Deze foto’s geven een beeld – een inkijk – in het werk van Carll Cneut.

Bij het tweede deel hoort een bij momenten hilarische audiotour van de hand van dorpsgenoot en cabaretier Wouter Deprez. Hierin gaan we terug naar de wortels en jeugd van Carll Cneut in zijn geboortedorp Geluwe in West-Vlaanderen. De bezoeker kan kiezen voor een West-Vlaamse of opgekuiste Nederlandse versie. Ben je het West-Vlaams meester, dan is deze versie te prefereren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het derde gedeelte toont een selectie van een tachtigtal originelen. Een lust voor het oog, hier vallen onmiddellijk de rijke detaillering en het formaat op, sommige prenten zijn niet groter dan een A5je. Voor wie zijn werk enkel kent van zijn prentenboeken is dit een ware openbaring. De originelen zijn zo veel frisser, scherper en kleurrijker dan in zijn boeken. Alle illustraties hangen op ooghoogte van de grote mensen. De kleine kapoentjes moeten hier op de arm worden genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna brengen we een bezoek aan het atelier van de meester. De duur van de tentoonstelling resideert Carll Cneut in de Sint-Pietersabdij. Kinderen kunnen zich uitleven aan grote tekentafels en hun “kunst” voorleggen aan de grote meester. Grote mensen kunnen bewonderend meekijken over de schouder van Carll, hoe een prent live tot stand komt. Zin in een babbel? Carl is een innemende man die gemakkelijk te pruimen is voor een babbeltje.

Een uit-tip voor kleine en grote kinderen.

Van het werk van Carll waren we reeds grote fan. Het tenstoonstellingsteam van de Sint-Pietersabdij verdient een pluim voor de schitterende opbouw van de tentoonstelling. Iedereen vindt hier zijn gading. De allerkleinsten komen aan hun trekken tussen meterhoge illustraties en worden ondergedompeld in het plattelandsleven van de vorige eeuw. Nadien kunnen ze zich uitleven en meten met Carll aan de tekentafel.
De eerste tentoonstelling van 2015 is reeds een topper. Allen daar heen.


Dit bericht is geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 20:38 in de categorie Varia. Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.


1 reactie op “Op bezoek bij een prentenboekenmaker”

  1. […] Ik ben een enorme fan van de boeken en illustraties van Carll Cneut. In 2015 bezochten we een tentoonstelling in Gent van deze wereldberoemde […]


Schrijf een reactie