Fototentoonstelling Chris Walraed

9 april 2014

Nieuws uit Merelbeke??

Vorige week kwam een officiële envelop van de gemeente Merelbeke via de post op mijn bureau terecht. De wenkbrauwen werden gefronst, officiële enveloppen bevatten bijna altijd slecht nieuws, facturen, belastingaanslagen, verkeersboetes… Met trillende handen en onder de vragende blikken van mijn vrouw en dochter (echte curieuseneuzen) werd dit geheimzinnig poststuk opengemaakt. Tot ieders verbazing werden we uitgenodigd voor de fototentoonstelling “Het dorp en de wereld” van Chris Walraed. Niets wereldschokkend voor een buitenstaander, voor mij iets zeer speciaal. Ik had deze tentoonstelling reeds gezien in 1981 – een keerpunt in mijn toen nog jonge leven.

Start van de tentoonstelling op de eerste verdieping

Eventjes terug in de tijd.

Tijdens mijn opleiding fotografie, kregen we in het laatste jaar, van uit het niets, een nieuwe leraar fotografie. Ons comfortabel studentenleventje kreeg plots een vreemde wending. Die nieuwe gast hield er een serieus andere kijk op fotografie op na. De “anciens” konden plots maar weinig goed doen. Wit-zwart negatieven waren slecht ontwikkeld, de afdruk trok op niets, er zat geen ziel in de afgeleverde foto enz., ons jonge ego kreeg een serieuze deuk. Gevolg paniek in het kippenhok, druk overleg onder medestudenten hoe we deze hindernis zouden nemen. Al onze kritiek, opmerkingen en bezwaren werden vakkundig gepareerd door die “nieuwe”. Verder dan, “er zal hier nog veel gewerkt moeten worden”, kwam hij niet.
Het moet gezegd, als het dan goed was, kreeg je een pluim, maar tijdens het eerste trimester waren de pluimen niet dik gezaaid.

Teaser van Chris zijn volgende tentoonstelling in november 2014

De confrontatie

Er werd gemord. Het is makkelijk kritiek te geven, maar veel had die gast nog niet getoond. Hij introduceerde ons in de wereld van de sociale fotografie via het werk van Walter Demulder, een openbaring. Onze techniek en fotografie ging er met rasse schreden op vooruit, dit konden we tot eigen scha en schande vaststellen. Maar toch de eerste foto’s van Chris kwamen pas boven water in het begin van het tweede trimester. Ik herinner mij nog altijd de eerste foto, een nette heer, rechtstaand, met hoed in de linkerhand, met zijn rug naar het altaar, in de middengang van een kerk. We kregen die bewuste schooldag nog een paar foto’s te zien, samen met een uitnodiging voor een tentoonstelling van zijn werk in een zaaltje op het dorpsplein in Munte. Chris Walraed had de mensen van zijn dorp geportretteerd in hun dagdagelijkse omgeving.
De kracht van zijn foto’s trof doel. Chris bewees zijn kunnen op een grandioze manier. Het wederzijds respect nam toe. Het besef groeide dat we hier “iets” vast hadden dat belangrijk was. Hier konden we veel van leren. Zonder het toen te kunnen benoemen kregen we een visie mee. Dit heeft mij voor een deel gevormd in mijn leven en loopbaan, waarvoor een welgemeende dank.

Foto rechts de bewuste eerste foto

Foto’s brengen emoties naar boven

Ik kan het iedereen aanraden, bezoek de tentoonstelling van Chris Walraed en reis langs de kleine wegen naar Munte – volg gewoon de GPS en vermijdt de drukke verkeersaders. Een gevoel van gelukzalige nostalgie overviel ons onderweg. De locatie, de vakkundig gerestaureerde pastorij van Munte is indrukwekkend. Maar wij kwamen voor de foto’s. Het was een blij weerzien. Gezien de foto’s meer dan 30 jaar oud zijn, wekken deze portretten bij vele inwoners van het dorp Munte emoties op. Een aantal van de geportretteerde mensen zijn ondertussen reeds overleden…
We hadden het voorrecht een persoonlijke rondleiding te krijgen van Chris, we kregen motivatie en achtergrondnieuws bij bepaalde foto’s. Er werd bijgepraat over verleden, heden en toekomst. Op het einde van ons bezoek maakte ik een portret van mijn Meester tussen zijn fotowerk. Een emotioneel moment, besef dat deze man je op een van de juiste zijsprongen in het leven heeft afgezet heeft me een super gevoel.

Meester, Chris Walraed geportretteerd door leerling.

 


Dit bericht is geplaatst op woensdag 9 april 2014 om 21:04 in de categorie Varia. Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0-feed. Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.


Schrijf een reactie